beats by dre cheap

Bosanski ćevapi

Tradicija pravljenja ćevapa stara je mnogo godina. Potiču iz Stare Persije I tamo su se zvali "kabab", što znači prženo meso. Preko Arapa i Turaka su došli u naše krajeve. Ćevapi su najpoznatije bosansko jelo, bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brend u inozemstvu. Riječ je o malim valjcima od mljevenog govedjeg, jagnjeceg i telećeg mesa sa dodatkom različitih začina. Ćevapi se prže na roštilju, a tradicionalno se služe u somunima uz dodatak sitno sjeckanog crvenog luka. Recept za ćevape je  tajna svakog ćevabdžije.Najpoznatiji u Bosni su Sarajevski i Gradacacki ćevapi.  Recept za Gradačački ćevap: 150 gr nemasne govedine (najbolje od rebara, vrata ili plećke), mljevena ;100 gr. nemasne jagnjetine, mljevena; 50 gr teletine , mljevena; 3 česma bijelog luka, sitno nasjeckan; 100 gr. crvenog luka, sitno nasjeckan; 20 ml vode ; 20 ml ulja; među prstima , ljuta paprika mljevena, po želji, zbog ukusa ( nije obavezno ); među prstima biber, zbog ukusa; so, zbog ukusa ( 1-2 čajne kašike); ¼ čajne kašike praška za pecivo ( soda bikarbona); Sve to izmiješati, najbolje rukom I ostaviti u frižider preko noći. Rukama ili uz pomoć lijevka oblikovati ćevape u jednake sipke prečnika 15-20 mm i 80-100 mm dužine. Ćevape peći na dobro zagrijanom roštilju, malo pomašćenim, da se ćevapi ne lijepe za roštilj, ili na tavi oko 6-10 minuta. Često ih okretati i miješati. Mogu se servirati sa nasjeckanim lukom, sami ili u lepini nakvašenoj poljevom i zapečenoj na roštilju. Poljev je supa dobijena kuhanjem goveđih kostiju i začinjena sa soli, crvenom paprikom i biberom. Ne preporučuje se jesti jogurt ili kajmak sa ćevapima, jer mlijeko i mliječni proizvodi, konzumirani zajedno sa mesom i mesnim proizvodima, otežavaju probavu i nezdravi su za naše tijelo. Vodu ili pivo je najbolje piti pola sata ili kasnije poslije jedenja. Recept za Sarajevski ćevap: Iskusni kažu da kod pravljenja ćevapa nema posebnih komplikacija, poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smjesa odstoji. Sve što vam je potrebno za prave ćevape je 1,5 kg mljevene junetine, ½ kg janjetine, 4-5 češnja bijelog luka, 2% od ukupne količine mesa soli i 2 kašičice sode bikarbone. Meso isječeno na kockice dobro posolite, izmiješajte i prelijte sa oko 100 ml vode i bijelog luka koje ste ranije prokuhali. Smjesu izmiješajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smjesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Prije nego krenete oblikovati ćevape u smjesu umiješajte sodu bikarbonu i to je to. Uživajte u ukusnom i sočnom ćevapu! Fehim Mujić , New Jersey, USA, Decembar 18. 2011.

FEHIM MUJIĆ: ESEJI 1
http://sjecanjarazmisljanjaideje.blogger.ba
08/11/2012 00:19